Menu

Droga do LYKKE

Blog o życiu na emigracji i podróżach.

Pizza we Francji

madamebonheur

Bardzo lubię, jak odwiedzają nas goście z Polski i mówią, że chcieliby zjeść coś oryginalnego. Podobnie jak w temacie turystyki, zawsze służę im radą. A propozycji mam wiele, bo we Francji ciekawe może być nawet… wyjście na pizzę.
Miejscowe pizzerie oferują na ogół dwa rodzaje pizzy – z sosem pomidorowym lub śmietanowym. Do tego proponowane są przeróżne składniki, takie jak sery (bleu – pleśniowy,  chevre – kozi, żółty - Reblochon, Camembert bądź Emmental), mięso (w tym francuska kiełbasa Diots, tunezyjska merguez i hiszpańska chorizo) i inne, dobrze nam znane. Może być jednak znacznie ciekawiej. Ja odkryłam tu co najmniej cztery pizze, które wydają mi się naprawdę niecodzienne!

Miodowa

Główne składniki takiej pizzy to kozi ser, miód i sos śmietanowy. Moim zdaniem, tworzy to bardzo dobre połączenie. Danie jest syte i lekko słodkie. Pizza z miodem może też występować w wersji z sosem pomidorowym lub innymi dodatkowymi składnikami, na przykład oliwkami i orzechami włoskimi (warto przy tym pamiętać, że oliwki mogą mieć pestki!). W moich stronach danie takie bywa nazywane biquette, mieleuse albo po prostu - pizza chèvre-miel

francuska_pizza

Tartiflette

Wspominałam kiedyś o dobrej zapiekance o tej samej nazwie. Składa się ona z boczku, cebuli, ziemniaków i sera Reblochon, zapiekanych razem w piekarniku. Danie to jest bardzo lubiane i chętnie spożywane w zimie, ale co ciekawe, zostało również przeniesione na pizzę. Moi znajomi ją uwielbiają, ale ja niestety nie przepadam za ziemniakami na cieście do pizzy...

francuska_pizza_1

Ravioles

Znacie drobniutki makaron ravioles nadziewany białym serem? Jeśli nie, to warto go poznać, bo jest to kolejne dobre danie przeniesione na pizzę, i to takie, które moim zdaniem komponuje się bardzo dobrze. Makaron jest lekki i delikatny, prawie niewyczuwalny. Dodaje natomiast ciekawego smaku.

francuska_pizza_4
Pizza z czekoladą

W niektórych pizzeriach istnieje oferta słodkich pizz, które najczęściej są traktowane jako deser. Zwykle przygotowuje się je na jasnym lub ciemnym cieście drożdżowym z dodatkiem cukru. Do tego dodaje się sos czekoladowy i kawałki czekolady, a czasem też banany i ananasy. Spróbowanie takiej pizzy było ciekawym i przyjemnym doświadczeniem.

pizza_francja_ciekawe_smaki

Pizza z jajkiem

Każda klasyczna pizza może być podana z jajkiem na miękko, rozlanym na środku. Mi to rozwiązanie pasuje, choć jedno jajko nadaje raczej subtelnego smaku i nie zmienia wiele. Wygląda za to całkiem fajnie :-).

francuska_pizza_2

Jeżeli chcemy zjeść pizzę z jajkiem, wystarczy poinformować o tym kelnerkę przy składaniu zamówienia. Z tego co wiem, jajko wbija się na pizzę na około 5 minut przed wyjęciem z piekarnika, tak aby się lekko ścięło.

francuska_pizza_3

Dodatki do pizzy

Zamiast sosów, używa się tu oliwy z dodatkiem chili. Kilka kropel wystarczająco nawilża ciasto i dodaje całości dodatkowego smaku.

oliwa

*** 

Co kraj to obyczaj, dlatego warto podróżować, zwiedzać i próbować wszystkiego, na co tylko mamy ochotę. 

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Olga] *.dynamic.mm.pl

    Pizza miodowa? Ależ to musi być niedobre. Ta z jajkiem natomiast wyglada całkiem niezle.

  • Gość: [Karolina] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Zawsze czytając posty,w których są zdjęcia jedzenia mam ogromną ochotę później coś zjeść. Pizze wyglądają obłędnie! Tej miodowej chyba muszę spróbować,bo jestem bardzo ciekawa smaku.

  • Gość: [Margot] *.abo.bbox.fr

    Pizze miodowa mozna tez zjesc gdzieniegdzie w PL : miod, ser kozi, boczek i podsmazana cebulka.

© Droga do LYKKE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci