Menu

1756 kilometrów na Zachód ...

Blog o emigracji, życiu we Francji i podróżach. Notatki osobiste.

Pizza po francusku

madamebonheur

Bardzo lubię, jak odwiedzają nas goście z Polski i mówią, że chcieliby zjeść coś oryginalnego. Podobnie jak w temacie turystyki, zawsze służę im radą. A propozycji mam wiele, bo we Francji ciekawe może być nawet… wyjście na pizzę.
Miejscowe pizzerie oferują na ogół dwa rodzaje pizzy – z sosem pomidorowym lub śmietanowym. Do tego proponowane są przeróżne składniki, takie jak sery (bleu – pleśniowy,  chevre – kozi, żółty - Reblochon, Camembert bądź Emmental), mięso (w tym francuska kiełbasa Diots, tunezyjska merguez i hiszpańska chorizo) i inne, dobrze nam znane. Może być jednak znacznie ciekawiej. Ja odkryłam tu co najmniej cztery pizze, które wydają mi się naprawdę niecodzienne!

Miodowa

Kozi ser, miód i sos śmietanowy. Moim zdaniem, tworzy to wprost idealną, delikatną słodycz... Pizza z miodem może też występować w wersji z sosem pomidorowym (jak na zdjęciu poniżej) i innymi dodatkowymi składnikami, na przykład oliwkami i orzechami włoskimi (warto przy tym pamiętać, że oliwki mogą mieć pestki!). W moich stronach pizza ta bywa nazywana biquette, mieleuse albo po prostu, „chevre-miel”. 

francuska_pizza

Tartiflette

Wspominałam niedawno o dobrej zapiekance z boczku, cebuli, ziemniaków i sera Reblochon. Jest ona tu lubiana na tyle, że bywa głównym składnikiem pizzy. Zatem, Panie i Panowie, przedstawiam Wam pizzę z ziemniakami :-).

francuska_pizza_1

Ravioles

Znacie drobniutki makaron ravioles nadziewany serem? Jeśli nie, to warto go poznać, bo jest to kolejne dobre danie przeniesione na pizzę. 

francuska_pizza_4

Pizza z jajkiem na środku

Każda podstawowa pizza (np. royale – szynka, pieczarki, ser) może być podana z jajkiem na miękko, rozlanym na środku. Wielu moich znajomych uważa to za doskonały dodatek. Mi to rozwiązanie pasuje, choć jedno jajko nadaje raczej subtelnego smaku i nie zmienia wiele. Przyznam jednak, że wygląda całkiem fajnie :-).

francuska_pizza_2

Jeżeli chcemy zjeść pizzę z jajkiem, wystarczy poinformować o tym kelnerkę przy składaniu zamówienia. Z tego co wiem, jajko wbija się na pizzę na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika. 

francuska_pizza_3

Dodatki do pizzy

Zamiast sosów, używa się tu oliwy z dodatkiem chili. Kilka kropel wystarczająco nawilża ciasto i dodaje całości dodatkowego smaku.

oliwa

*** 

Co kraj to obyczaj, dlatego warto podróżować, zwiedzać i próbować wszystkiego, na co tylko mamy ochotę. 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Olga] *.dynamic.mm.pl

    Pizza miodowa? Ależ to musi być niedobre. Ta z jajkiem natomiast wyglada całkiem niezle.

  • Gość: [Karolina] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Zawsze czytając posty,w których są zdjęcia jedzenia mam ogromną ochotę później coś zjeść. Pizze wyglądają obłędnie! Tej miodowej chyba muszę spróbować,bo jestem bardzo ciekawa smaku.

© 1756 kilometrów na Zachód ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci