Menu

1756 kilometrów na Zachód ...

Blog o emigracji, życiu we Francji i podróżach. Notatki osobiste.

Kuchnia francuska dobra na zimę!

madamebonheur

Nadchodząca zima zwiastuje początek sezonu na dania, które wprost idealnie pasują do chłodnych wieczorów. Jeśli wybieracie się na narty do Francji i zastanawiacie się, czego warto spróbować, albo po prostu szukacie pomysłu na coś „oryginalnego” do zjedzenia, to ten wpis może Was zainteresować.

RACLETTE/PIERRADE

Do obu tych dań potrzebny jest elektryczny grill, który podłącza się do prądu i stawia na środku stołu. Zwykle posiada on kamienną i teflonową płytę oraz „łopatki”, na których można roztopić ser. Pierrade polega na grillowaniu drobno pokrojonego mięsa na gorącym kamieniu. Po usmażeniu, je się je z różnymi sosami, zwykle z dodatkiem chleba i sałatki. Każdy samodzielnie przygotowuje sobie swoją porcję. Z tego co widziałam, można też grillować ryby i owoce morza, ale najczęściej wybiera się trzy rodzaje mięs (np. wołowinę, kurczaka i kaczkę). 

Raclette to zaś zapiekanka z ziemniaków, szynki i sera. Zwykle podaje się ugotowane w mundurkach czerwone ziemniaki, zestaw wędlin do wyboru i ser Raclette. Grill służy tu natomiast tylko do rozpuszczenia sera, którym polewa się pozostałe składniki.

Raclette_Pierrade_Grill_elektryczny
To tyle teorii, a w praktyce… Gdy przebywam wyłącznie w towarzystwie męża, jemy „po swojemu”. Na kamieniu grillujemy mięso, na powłoce ceramicznej podsmażamy ugotowane ziemniaki, a na koniec polewamy wszystko serem… Nam tak smakuje, choć nie jest to zgodne z pierwowzorem ;-).

FONDUE

Tu dla odmiany siada się wokół garnka stojącego na palniku. W jego środku najczęściej znajduje się ser z dodatkiem mleka (wina) i przypraw, w którym zanurza się kawałki drobno pokrojonej bagietki. Proste i smaczne.

Pontcharra_2016_14

W wielu sklepach można kupić gotową mieszankę serów, którą rozpuszcza się w garnku natartym czosnkiem. Jeśli jednak chcemy zrobić wszystko sami, to tutaj można znaleźć oryginalny przepis fondue_savoyarde

Fondue_kuchnia_francuska

Oczywiście na podobnej zasadzie można też moczyć kawałki owoców w czekoladzie i uzyskać doskonały deser. 

TARTIFLETTE

Jest to ulubione wysokokaloryczne danie większości moich znajomych - zapiekanka z serem, boczkiem, cebulą i ziemniakami.

P71118222557
Aby ją przygotować potrzebujemy: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 500 g sera Reblochon, 200 g cebuli, 200 g wędzonego boczku, 2 łyżki oleju, a także sól i pieprz.

Ziemniaki należy lekko podgotować, a cebulę podsmażyć na patelni. Potem do cebuli dodajemy boczek, ziemniaki i smażymy razem jeszcze przez około 5 minut. Następnie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Ser kroimy na dwie części i rozkładamy tak, aby przykrył pozostałe składniki. Pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło.

A jakie są Wasze ulubione dania na zimowe wieczory?

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Matka testerka] *.falcom.net.pl

    Nie miałam pojęcia, że francuska kuchnia jest tak pełna ziemniaków i tak kaloryczna ;) ale wszystko brzmi bardzo apetycznie! Ja zimą szczególnie lubię tarty, właśnie takie z boczkiem i dużą ilością sera!

  • Gość: [madame bonheur] *.fbx.proxad.net

    Oj tak... Wiele dań nie mogłoby istnieć bez śmietany, boczku i sera :) I ja też lubię takie tarty, o jakich mówisz. Na przykład Tarte flambée :)

  • Gość: [Anna Lena ze Zjem Cię] *.adsl.inetia.pl

    RACLETTE - mam i stosuję to urządzenie namiętnie - coś wspaniałego zwłaszcza, gdy ma się oryginalny ser. Ale zwykły żółty też się sprawdza :)

  • Gość: [madame bonheur] *.fbx.proxad.net

    Tak, to prawda! :)

  • Gość: [Bielecki.es] *.adsl.inetia.pl

    Tak prostych dań to nawet ja bym nie zepsuł. ;)

  • Gość: [madame bonheur] *.fbx.proxad.net

    Hahaha Tak, wiele francuskich dań jest bardzo prostych w przygotowaniu

© 1756 kilometrów na Zachód ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci